TOHO BEADS® seemnehelmed

Seemnehelmed (ehk terahelmed) on ümara kujuga klaasist valmistatud ja kõige laialdasemat kasutamist leidev helmesort. Terahelmeste baasil on välja kujunenud hulgaliselt erinevaid helmetöötehnikaid.

TOHO seemnehelmeste olemus

TOHO seemnehelmeid on valmistatud Jaapanis alates 1951. aastast. Nimi TOHO tähendab tõlkes "ida aare", mis tähistab nende väikeste kaunitaride ihaldatud kvaliteeti. Seemnehelmed on valmistatud täpselt nii, et käsitöölised saaksid luua ühtseid helmestöid ja muid helmestiile. TOHO seemnehelmeid testitakse vastupidavuse, kulumisvalguse tundlikkuse ja muude oluliste tegurite osas, mis on vajalikud kauakestvate kantavate helmestega ehete valmistamiseks.

TOHO kollektsioonis on sadu erineva värvi ja viimistluse ning kuju ja suurusega helmeid. Nagu enamiku Jaapani seemnehelmeste puhul, on ka TOHO helmeste augud suuremad kui teistel sama suurusega seemnehelmestel. See tähendab, et grammi kohta on rohkem helmeid. Suuruse 11/0 puhul on umbes 110 grammi kohta. Suurem ava võimaldab ka mitut keermekäiku või jämedamat niiti. Suurem auk muudab helmed ka kergemaks, mis muudavad aga omakorda helmetöö kandjale kergemaks. Allolevatel joonistel on kujutatud ümmarguste, kuubikute, kolmnurksete ja ruudukujuliste aukudega helmeste auk. Värviliste või hõbedase voodriga helmeste sisse lõigatud augud annavad oivalise sära.

Toho seemnehelmeste kuju ja suurus

Toho seemnehelmed on tuntud ka oma laia toonikaardi tõttu. Meie veebipoes on seemnehelmed tähistatud ametliku toonikaardi koodidega, et klientidel oleks kerge vajadusel helmeid leida ning jälgida ka erinevaid mustreid. Toonikaartidega saab lähemalt tutvuda Toho Beads ametlikul kodulehel

5 TOHO seemnehelmeste viimistlust

  • Läbipaistev vikerkaar (ingl.k. Transparent Rainbow) - Läbipaistva klaasi pinnal on sillerdav viimistlus. Sarnaseid mõjusid nimetatakse aurora borealis (AB) või õlitatuks. Sisemine klaasikiht imiteerib vikerkaare värvi, mis võib tunduda kuldne, lilla, sinine või roheline.
  • Läbipaistev läige (ingl.k. Transparent Luster) - Läbipaistev klaas on läikiva viimistluse tõttu pärlmutterefektiga. Glasuuritud välimus on pehme, läikiv ja läbipaistvast värvist olenevalt erinev. Nagu kõigi läbipaistvate klaaside puhul, peaksite meeles pidama, et teie pärliniit on nähtav.
  • Läbipaistmatu kullatud marmor (ingl.k. Opaque Gilded Marble) - Marmorist efekt meenutab särisevat või kivist välimust ning on saadaval nii kullatud viimistlusega kui ka ilma. Kullatud või metallist viimistlus näeb mõnel läbipaistmatul helmel välja nagu vananenud paatina. Läbipaistmatu klaas. 
  • Läbipaistmatu jäätunud ingl.k. Opaque Frosted) - helmeid on viimistletud matt töötlusega, mis eemaldab läbipaistmatu helme pinnalt igasuguse läike. Matt viimistlusega helmed loovad kauni ja peene helmeste töö ning segunevad hästi kõigi teist tüüpi seemnehelmestega, alates vikerkaarest kuni metallilise ja muuga.
  • Hõbedase voodriga läbipaistev ingl.k. Silver-Lined Transparent) - seemnehelme viimistlusel on läbipaistva klaaskatte sees hõbedane vooder. See annab helmele peegeldava välimuse ja helmeste puhul väga läikiva efekti. Hõbedaga vooderdatud helmeid kasutatakse sageli teiste helmeste vahetükkidena. Neid helmeid nimetatakse ka metallvoodriga seemnehelmesteks.

TOHO seemnehelmestega käsitöö hooldus

Pea kõik Toho seemnehelmestest (ca 80%) on vastupidavad igasugustele mõjudele, kuid värvierksus ja -toon säilivad parimal moel hoides neid eemale pidevast päikesevalgust. Seemnehelmestega tikitud riiete pesemisel ärge kasutage valgendeid ega valgendavaid pesuaineid. Metalse pinnaga helmeid on soovitav hoida tugeva hõõrdumise eest.

Tagasi blogisse

Kommenteeri postitust