KÄSITÖÖTANGID - millised ja milleks?

Ehete valmistamiseks ja muu käsitöö jaoks kasutatakse erinevaid töövahendeid ning ühed peamised neist on käsitöötangid. Vaatame lähemalt erinevate tangide mudeleid ning nende eripärasid.

Lameda otsaga tangid 

Lameda nina tangid

Lameda otsaga tangid (ingl.k. Flat Nose Pliers) on väga mitmekülgsed ning neid saab kasutada nii traadi kui lehe painutamiseks, traadi hoidmiseks viilimise ajal ning rõngaste avamiseks ja sulgemiseks. Tangi lõuad on tasased, ristkülikukujulise ristlõikega. Lameda otsaga tangid on tavaliselt 3 – 5mm laiused, et need haaraks kindlalt või sirgendaks metallribasid. Väga sobilikud ehete kujunduses teravate painde tegemiseks!

Ümmarguse otsaga tangid

Ümarad tangid

Ümara otsaga tange (ingl.k. Round Nose Pliers) kasutatakse peamiselt traadi painutamiseks ühendusrõngaste jaoks, keti valmistamiseks, filigraanseks tööks ja traadi mähkimiseks. Mõlemad lõuad on ümmarguse ristlõikega ja otstest kitsenevad, mistõttu on need suurepärased kitsastesse kohtadesse pääsemiseks. Samuti sobivad need suurepäraselt ehete traadist aasade painutamiseks. Olge aga tangidega ettevaatlik ja hoiduge liigsest jõust, et vältida metalli muljumist.

Ketitangid

ketitangid

Tangide ehitus muudab need kasulikuks pisikese tegutsemispinna puhul. Ketikangid (ingl.kl. Chain Nose Pliers) on kasulikud väikeste hüpperõngaste avamiseks, õhukese traadi painutamiseks, väikeste helmeste hoidmiseks ja traadi 90-kraadiste painutuste tegemiseks. Tangi otste ristlõige on nende kokkupuutekohas tasane ja väljast ümar. Lõuad kitsenevad kuni peene punktini. Kahe paari tangidega saate lihtsa ühendusrõngaid lahti keerata ja uuesti sulgeda.

Painutatud nina tangid

painutatud ninaga tangid

Painutatud ninaga tange (ingl. k. Bent Nose Pliers) eelistatakse vahel ketitangide asemel, kuna painutatud lõuad tagavad parema juurdepääsu kitsastele kohtadele. Üldiselt lamedad seestpoolt 45-kraadise nurga all ots võimaldab tangidega töötada ebamugavate nurkade all ilma teie käsi ja randmeid koormata. Samuti hoiavad need teie käed ja töövahendi eemal, et saaksite tööruumi selgelt näha. Eriti kasulikud on tangid traadiotste helmestesse “sisse torkamiseks”.

Nõgus-kumerad tangid

Nõgus-ümarad tangid

Nõgus-kumerad tangid (ingl.k. Concave & Convex) on tangid, mida kasutatakse traadi ja metall-lehe õrnemate kõverduste painutamiseks. Nõgusa otsa ristlõige ühtib täpselt kumera otsa kõverusega. Mõlemal otsal on ühtlane laius.

 

Lame-poolümarad tangid

Lame-poolümarad tangid

Lame-poolümarad tangid (ingl.k. Flat & Half Round) on mitmekülgsed käsitöötangid. Poolümar ots on õrna kaarega, mistõttu sobib see rõnga painutamiseks ja suure läbimõõduga aasade tegemiseks. Ülemine ots on ristkülikukujuline ja osad kasutajad eelistavad seda nõgusa asemel, kuna sellega on väiksem tõenäosus painutatavat materjali mõlkida.

Lame-ümarad tangid

Lame-ümarad tangid

Lame-ümaraid tange (ingl.k. Flat & Round) kasutatakse väikeste aasade ja rõngaste tegemiseks ning lehtmaterjali painutamiseks. Alumine ots on ümmargune ja kitsenev nagu ümar ninatang, samas kui ülemine ots lame.

Nõgus-ümarad tangid

Nõgus-ümarad tangid

Nõgus-ümarad tangid (ingl.k. Concave & Round) on sarnased nõgusa/kumera vormiga tangidele, kuid on kasulikumad väiksema läbimõõduga silmuste ja hüpperõngaste tegemiseks. Kitsenev alumine ots pakub traadi ja lehtede painutamiseks erinevaid läbimõõte.

Mähkimistangid

Mähkimistangid

Mähkimistangid (ingl.k. Wire Wrapping) on spetsiaalsed tangid, mis sobivad suurepäraselt väikeses koguses ühendusrõngaste valmistamiseks ja traadi mähiskunstnikele. Erinevalt teistest nõgusatest/ümmargustest tangidest on selle tangi alumine ots koonuse asemel astmeline, tagades kolm või neli konstantset läbimõõtu.

Rosaarium tangid

Rosaarium tangidRosaarium tangid (ingl.k. Rosary

Pliers) on kombinatsioon ümara otsaga tangidest ja külglõikurist. Ümmargused tangid sobivad suurepäraselt traadi mähkimiseks ja pärlitöö nööride hoidmiseks, samas kui integreeritud lõikur võimaldab koheselt ilma teiste eraldi tangideta materjali lõigata.

Kombineeritud paralleellõua tangid

Kombineeritud paralleellõua tangid

Kombineeritud paralleellõua tangid (ingl.k. Compound Parallel Jaw) tagavad, et nende tangide otsad jäävad kogu liikumisulatuse ulatuses paralleelseks. See toiming muudab tangid ideaalseks raskesti hoitavate esemetega, näiteks ümarate helmestega, töötamiseks. Saadaval lameda nina ja kettnina stiilis.

Rõnga avamise tangid

rõnga avamise tangid

Rõnga avamise tangid (ingl.k. Bow Opening) on mõeldud aasade ja rõngaste hõlpsaks avamiseks. Otste välispinna väikesed sooned “haaravad” traadist kinni, hoides seda kindlalt paigal. Spetsiaalselt disainitud liigend avab käepidemete pigistamisel otsad ja surub rõnga lahti. Käepidemete vabastamisel viib vedru liigendi suletud asendisse.

Diagonaalsed lõikurid

Lõiketangid

Lõiketangid (ingl.k. Diagonal Cutters) on traadi või väikeste lehtmaterjali tükkide lõikamiseks. See mudel on kõige sagedamini kasutatav lõikur ja seda on saadaval standardse kaldlõike, tasapinnalise ja super-tasapinnalise lõikega. Kitsendavad otsad võimaldavad tangidel sattuda kitsastesse kohtadesse.

Otsalõikurid

lõiketangid

Nende lõikurite (ingl. k. End Cutters) lõikeservad on seatud täisnurga all, et hõlbustada juurdepääsu kitsastele kohtadele. Tangid sobivad kõige paremini väljaulatuvate traadiotste lõikamiseks.

 

Kaldus lõikurid

kaldus lõikurid

Kaldus lõikurid (ingl.k. Oblique Cutters) on konstruktsioonilt sarnane otsalõikuritega, kuid otsad on veidi ühele poole nihutatud. Nihe tagab suurema kliirensi. Saadaval tasapinnalise ja super-lõigatud versioonina.

Valulõikurid

valulõikurid

Valulõikurid (ingl.k. Sprue Cutters) on mõeldud spetsiaalselt valuvormide lõikamiseks. Kombineeritud liigend ja vedru tagavad maksimaalse võimenduse minimaalse pingutusega. Kasulik ka paksude ja kõvade materjalide lõikamiseks.

 

*Blogipostituses on kasutatud The Contenti Company materjale.

Tagasi blogisse

Kommenteeri postitust