Mis asi on sõbrapael ja kuidas seda teha?

Sõbrapael on ilus ja südamlik käepael, mille üks inimene kingib teisele sõpruse sümbolina. Sõbrapaelu valmistatakse käsitsi enamasti tikkimisniidist või puuvillasest paelast. Punutis on enda olemuselt mikromakramee käepaela. Stiile ja mustreid on erinevaid, kuid enamik põhinevad lihtsal poolhaakesõlmel. Sõbrapaelad meenutavad sõprust, mis on tugev ja igavene.

sõbrapael

Traditsiooni kohaselt seotakse sõpruse sümbolina sõbra randmele käepael soovides sel hetkel midagi kas sõbrale või teile mõlemale. Käepaela tuleks kanda seni, kuni see on täielikult kulunud ja kukub ise maha. Selline kandmine austab selle valmistamisel tehtud rasket tööd ja armastust. Hetkel, mil käepael ise maha kukub, peaks uskumuste kohaselt täituma ka soovitud soov.

Sõbrapaela nimetatakse ka Brasiilia käepaelaks. Punutud paelal võib olla mitmeid tähendusi ja sümboolseid kasutusviise, näiteks sõprus, rahvakunst või sotsiaalsed avaldused. Kuigi üldiselt aktsepteeritakse nende pärinemist Kesk- ja Lõuna-Ameerika põlisrahvastelt, võivad mõned dekoratiivsed sõlmed ulatuda Hiinasse aastatel 481–221 eKr.

Sõpruse käevõrud said esmakordselt populaarseks Ameerika Ühendriikides 1970ndatel. Kuna need on uniseks käepaelad, kannavad neid tavaliselt nii mehed, naised kui ka lapsed. Sõbrapaelad on kogunud populaarsust üle maailma erinevates generatsioonides. Lisaks esialgsele sümbolile on need saanud ka ideaalselt moeaksessuaariks rannas, kuna pael on valmistatud materjalidest, mis ei hävi kergesti ja millega saab vabalt ujuda.

/Allikas: Wikipedia/

Käepaela materjal ja mustrid

Käevõrudes kasutatava niidi hulk varieerub sõltuvalt mustrist. Käepaela laiust mõjutab ka niidi/nööri valik. Sõbrapaelu valmistatakse käsitsi enamasti tikkimisniidist, 0,5 - 0,7 mm puuvillasest paelast või mikromakramee nöörist. Pehmest tikkimisniidist tehtud käepael on kindlasti pehmem kui vahatatud nöörist tehtud käeehe.

Mustreid on seinast seina nii tasuta kui tasulisi. Pinteresti otsingul kasuta otsingusõnu "Brazilian bracelet" või "friendship bracelet". Väga palju erinevaid mustreid leiab ka BraceletBook platvormilt ja Friendship-bracelets.net lehelt. BraceletBook eelis on kindlasti mustrile klikides kohene sõlmimise juhis.

Sõbrapaela punutise joonis on tavaliselt võrgustikuna, kuna niite sõlmitakse üksteise külge. Värvilised jooned tähistavad niite ja ringid tähistavad sõlmi. Punumiseks on soovituslik kasutada alust millele niidid kinnitada. Võib kasutada nii dokumendialust, mikromakramee alust või teipida töö lihtsalt lauale. Kui põhimõte selge ja arusaadav, siis võib niidistikku kinnitada ka haaknõelaga kasvõi istudes riietele ning süles paela punuda. Diagrammi loetakse vasakult paremale ja ülalt alla. Esmalt säti niidid vastavalt algusele ning seejärel vaata järgmist rida alustades vasakult. Nooled näitavad sõlmede suunda.

Sõbrapaela mustri näidis / BraceletBook #140720

Sõbrapael on kindlasti üks käepael, mida soovitan kõigil proovida ja kes teab... äkki leiad endale uue ägeda hobi! Igal juhul on see mõnusalt lõõgastav ajutöö.

Tagasi blogisse

Kommenteeri postitust