Kumihimo lummuses

Ehete valmistamisel on mitmed erinevad tehnikad ja materjalid pärit Aasiast (peamiselt Jaapanist) ning üheks selliseks teraapiliseks ja mõnusaks tehnikaks on Kumihimo.

Kumihimo on traditsiooniline Jaapani punumistehnika, mis hõlmab erinevatest materjalidest, nagu siid, puuvill või nailon, põnevate mustrite ja kujundustega nööride loomist. Sõna "kumihimo" ise tähendabki jaapani keeles "kogutud niidid". 

Ajalooliselt kasutati Kumihimo tehnikas punutud nööre mitmetes valdkondades, alates praktilisest kasutamisest samuraide raudrüüdes kuni dekoratiivsemate kasutusteni traditsioonilistes rõivastes ja aksessuaarides. Neid kasutati ka sõlmede sidumiseks mitmesugustel tseremooniatel ja rituaalides.

Protsess hõlmab spetsiaalse punumisketta või sälkudega telgede kasutamist. Traditsiooniliselt punuti nööre puidust taburetikujulistel konstruktsioonidel, mida nimetatakse Marudaideks. Niidid/lõngad on paigutatud kettale kindlasse mustrisse ja nende kindlas järjestuses liigutamine moodustabki kauni ja erilise paela. Kumihimo tehnikat on võimalik kasutada erinevate materjale ja mustritega mängides andes käsitööle kauni ja isikupärase tulemuse.

Tänapäeval kasutatakse lisaks traditsioonilisele punumiskettale ja telgedele paelte põimimiseks pigem kergest tihedast vahust valmistatud kettaid, mis on taskukohasemad nii algajatele kui ka juhuslikele kasutajatele. Kuigi kettad on oma olemuselt pigem odavad ja lihtsad, saab neid kasutada mitmesuguste erineva kujuga punutiste loomiseks, kasutades ühte või mitut kuuest põhiliigutusest. Nagu paljude traditsiooniliste käsitööde puhul, pakub kumihimo nii loomingulist väljundit kui ka sidet kultuuripärandiga.

Tutvu meie koostatud juhendiga ja sukeldu kumihimo lummavasse maailma!

Ehte Ruum_käsitööehted_kumihimo

Tagasi blogisse

Kommenteeri postitust