KÕRVARÕNGAD - kellele millised?

KÕRVARÕNGAD - kellele millised?

Kõrvarõngad on ühed populaarsemad ehteid, mistõttu on need ka ehted, mida paljud asjaarmastajad teha eelistavad. Inimesed on kandnud kõrvarõngaid läbi erinevate tsivilisatsioonide ja ajalooliste perioodide, mistõttu on neil sageli ka kultuuriline tähtsuses.

Kõrvarõngastel on aga mitmeid erinevaid mudeleid. Nööpkõrvarõngad, klambrid, konksud, kõrvarõngad või magamiseks sobivad... Millised neist enda uute kõrvarõngaste tegemiseks valida? Tegelikult ei kõrvarõngaste valimisel ühtegi reeglit. Oluline on lihtsalt arvestada materjali eripäraga, traadi läbimõõduga, kasutatavate pärlite või komponentide ava läbimõõduga ning kõrvarõngaste pikkusega näo ja kaela suhtes. Kuid mis kõige tähtsam, vali need soovitud mugavuse või meeldivuse järgi. Kõige olulisem on, et neid kandes tunneks kandja end enesekindlana ja ta silmad säraksid!

Kuid milliseid kõrvarõngaid siis ikkagi on ning mis on nende eripära?

NÖÖPKÕRVARÕNGAD

NööpkõrvarõngasMis on nööpkõrvarõngas? Heal lapsel mitu nime. Kui inglise keeles on selle stiili nimetuseks "ear stud", siis eesti keeles kasutatakse nimetust nööp-, polt- või nael taoline kõrvarõngas. Igal juhul on see üks kõige levinum ja enim kasutatud mudel. Neid nimetatakse nende minimaalse suuruse tõttu ka klappideks. Toorikud koosnevad peenikesest varrest, mis ületab sagarat. Seda vart hoiab kinni liblikakujuline klamber. Klamber ise ei ole enamasti nähtav, mistõttu jätavad need kerge ja hõljuva ehte mulje.

Nööpkõrvarõngaid on igasuguse kuju ja stiiliga. Kvaliteetsemate toorikute seast leiate 925 hõbedast, kullatud, kullaga täidetud, roostevabast terasest või 24K kullast variante. Mõnikord on kõrvarõngad lihtsa disainiga ja sobivad üksnes täpina. On täidetavaid variante, mida saab kaunistada kas kristallvaigu või kameega. On aasaga variante, mida kasutades saab lasta oma loovusel lennata ja kujundada põnevaid rippuvaid kõrvarõngaid.

 

KLÕPSUGA KÕRVARÕNGAD

klõpsuga kõrvarõngad

Kõikidel naistel (meestel) ei ole kõrvad augustatud. Mõned inimesed ei saa neid augustada usulistel või meditsiinilistel põhjustel või lihtsalt sellepärast, et nad ei taha. Klõpsuga kõrvarõngad (inglise keeles clip-ons earrings) ongi aga just neile! See kõrvarõngaste tüüp on teada olevalt viimane kõrvarõngakujundus, mis loodi. Mudel mõeldi välja 1930. aastatel. Need olid lahenduseks raskemate ja suuremate kujunduste kandmiseks ilma kõrva moonutamata.

Klõpsuga kõrvarõngad koosnevad toest ja klambriga sulgurist, mis "pigistab" kõrva. Kui tundub, et klambrid pigistavad liiga kõvasti, võib kasutada ka kõrvaklambrikaitset. 

 

PETVAD KÕRVARÕNGAD

Petvad kõrvarõngad (inglise keeles ear rings/ear cuffs) jätavad mulje augustatud kõrvadest. Hea moodus kanda ühekordselt teistmoodi ehteid või kanda seda mida soovid kartmata augustamise valu või karme reegleid välimusele. 

Kõrvarõngas on enamasti poolringi, mida pingutatakse vastavalt vajadusele, et see asetuks õigesti kõrva kõhrele. Täiendavaid auke pole vaja teha, kuid põnevam välimus on garanteeritud! Erinevalt traditsioonilisest kõrvarõngast saate seda soovi korral oma kõrva küljes liigutada ja asendit muuta. 

 

KREOOLID

KREOOLIDKreoolid ja poolkreoolid on pika ajalooga kõrvarõngad. Nende ajalugu ulatub tagasi aegade koidikusse. Neid on kandnud paljud tsivilisatsioonid ja need on säilinud läbi aegade oma võlu kaotamata. Traditsiooniliselt on kreoolid enam-vähem laiad ümmargused rõngad. Kuid täna leiame neid ka ruudu, ristküliku, südame, ovaali ja teisel kujul. Ehk kõigile on midagi.

Diskreetsed või XXL-formaadis kreoolid sobivad iga välimuse, riietuse ja stiiliga. Neid saab kanda nii, nagu nad on, kuid neid saab ka kohandada vastavalt soovile helmeste, traadi, kettide, amulettide, ripatsite, pompoonide, sulgede või polümeersavist elementidega.

Kreoolid on ringikujulised ja neil on erinevad sulgemisviisid. Rõngaste traat võib olla õõnes, et sulgeda, sisestades peenikese varda. Kuid need võivad lõppeda ka rõnga või aasaga, mis varrast kinni hoiavad. Poolkreoolid, mida nimetatakse ka "poolringikujulisteks kreoolideks", on avatud.

KÕRVAKETID

KettkõrvarõngadKõrvaketid (ear chains) ägagi lihtsad, kuid naiselikud kõrvaehted, mida nimetatakse ka nõelkõrvarõngasteks, kuna need lõpevad enamasti ühelt poolt nõela osaga. Kuigi neil puudub kinnitussüsteem, püsivad need suurepäraselt kõrvaaugus ilma välja kukkumata. 

Enamasti kasutatakse neid pigem minimalistlike kõrvaehetena, kuid osad toorikuid võimaldavad teil lisada pärli, litrit, ripatsi või mõne muu ehtedetaili.

KONKSUD

konkskõrvarõngad

Kõrvarõngakonksud (hook earrings) on kõige elementaarsemad kõrvarõngad. Ühtlasi ja kõige lihtsamad ja ideaalsemad ehete valmistamisel. Tavaliselt on need mõeldud pikkade ja rippuvate kõrvarõngaste loomiseks.

Konksul on pikk ehtenõela osa, et kõrvarõngas kõrvas püsiks ega kaduma ei läheks. Turvalisuse suurendamiseks lisatakse kõrvarõnga tagaküljele tihti diskreetse kummist kinniti. 

Piilu meie niklivabasid kõrvarõngadetaile ja lase loovusel lennata!

Tagasi blogisse

Kommenteeri postitust

Äkki jääb Sulle midagi silma?

1 / 4