Morsetähestikus personaalsed ehted

Morsetähestikuga armsaid peidetud sõnumiga ehteid on valmistatud juba pikemat aega. Need personaalse sõnumiga ehted on lihtsad, kuid aegumatud ja nende valmistamisega saavad hakkama kõik suured ja väikesed. Seetõttu võtamegi hetke, et jagada morsetähestikuga ehete olemust ja valmistamise viisi.

Mis on Morse kood?

Skauditarkus räägib, et Morse ja selle tähestiku leiutas ameerika leidur, elukutselt maalikunstnik, Samuel Finley Breese Morse (1791-1872). Morse on rahvusvaheline kood teadete edastamiseks telegraafi teel. Skaudid kasutasid varem tihti morset teadete edastamisel, kuid aegade muutudes ja tehnika täienedes seda nii tihti enam ei tehta. Morse kood koosneb pikkadest ja lühikestest signaalidest, mida saab edastada mitmel viisil: kirjutamisel, kui kiri on kirjutatud morse sümbolites; valguse vilkumisel, kui saatja kasutab lampi info edastamisel; helilisel teel, kui signaalid on heliliselt eristatavad; lippude abil – seda kasutatakse paralleelselt semaforiga merelaevastikus.

Kuigi morse koodi ei kasutata nii laialdaselt kui kunagi varem, on see siiski väga tunnustatud. Morse koodi kasutatakse enim lennunduses, mereväes ja rannavalves. Morse koodi on kasutatud isegi puuetega inimeste alternatiivse suhtlusviisina. Viimasel ajal on morsetähestik ilmunud käsitööehete maailma.

Kuidas teha morsetähestikuga ehteid?

Mõtle enda jaoks läbi ehte teema ja tähendus. Lühemaid sõnu saab käevõrusse peita, pikemaid pigem kaela- või mitmekordsesse käeehtesse. Teades millist sõna, sõnu või fraasi soovid kasutada, vaata morse koodi tabelit, et selgitada välja vajalike punktide ja sidekriipsude arv (ja järjekord). Nii saad aimu, kui pikk on kujundus ja kas soovid teha käevõru või kaelakee. Lae tähestik alla!

Morsetähestik eesti keeles

Järgmisena vali milliseid helmeid soovid kasutada. Seemnehelmed sobivad  hästi morseehete jaoks, kuna erikujulised helmed töötavad nii täppide kui kriipsudena. Materjale valides ongi oluline jälgida, et punkt ja kriips üheteisest selgelt eristuks. Lisa võib ka väikeseid täiendusi, nagu amuletid või sünnikivist helmed. Helmeste nöörimiseks vali tugev niit, õhuke nöör (nt kanep) või isegi väga õhuke kett. 

Nüüd kui materjalid on valitud mõtle kuidas ja kas soovid tähed üksteisest eraldada või soovid kõik tähed sõnad üksteise järgi asetada. Tähekombinatsioonide vahele võib lisada teist värvi või suuruses eraldus helmes või teha nöörile väike sõlm.

 

Morsetähestikus käeehe "EHTE RUUM"

Esimese asjana kirjutasin välja sõna EHTE RUUM. Joonisel on tähtede omavaheliseks eraldamiseks lisatud "|", et silmal oleks kergem skeemi jälgida.

Morse kood: Ehte Ruum

Käeehte valmistamiseks kasutasin 11/0 seemnehelmeid ja 3mm Miyuki Bugles toruhelmeid ning 0,6mm mikromakramee nööri. Kõik sümbolid on lisatud järjest ilma eraldajateta. Käepael on kinnitatud libistatava sõlminguga.

helmestest morsekoodis käeehe

 

 

Tagasi blogisse